Boekweit tabouleh met raapstelen

Geplaatst op

Tabouleh is een heerlijk frisse salade uit het Midden Oosten. Bulgur korrels, veel peterselie, munt en citroensap zijn de belangrijkste ingrediënten. In dit recept maak ik gebruik van couscous korrels, aangevuld met boekweitkorrels en raapsteeltjes. Het is eigenlijk een beetje een ver-Nederlandste versie van de beroemde salade. Er zijn vast wel wat culinaire scherpslijpers die dat maar niks vinden, maar soit, ik vind het gewoon lekker en met deze ingrediënten past het mooi in de lente.

Ingrediënten
100 g boekweitkorrels
100 g couscous
250 g gedopte tuinbonen
400 g raapstelen (2-3 bosjes)
3 el gepeld hennepzaad
sap van 1 citroen
100 g was- of winterpeen, in blokjes
4-6 el extra vierge olijfolie
1 tl garam masala of kerriepoeder

Bereidingswijze
Rooster de boekweitkorrels op hoog vuur in een droge pan tot ze notig beginnen te ruiken.
Voeg 2 dl water en de boekweitkorrels toe aan een steelpannetje. Breng het geheel aan de kook en laat zachtjes mét deksel 12 minuten koken tot de korrels gaar zijn.
Breng een pan met 2 liter water aan de kook. Voeg de couscous toe aan een kom of diep bord en giet er 2 dl kokend water over. Laat 10 minuten afgedekt wellen.

Voeg de gedopte tuinbonen toe aan de rest van het kokende water en laat ze 4 minuten koken. Schep ze daarna uit de pan en direct in een kom met koud water om af te koelen.

Verhit een wok- of hapjespan op matig vuur met 2 el van de olijfolie en voeg daar de blokjes wortel aan toe. Laat de wortelblokjes 6 min. zachtjes fruiten in de olie.
Voeg dan het hennepzaad,  het masala- of kerriepoeder en de uitgelekte tuinboontjes toe. Laat alles nog 1 minuut zachtjes fruiten en zet het vuur uit.

Voeg de boekweit toe aan de couscous en roer de korrels los met een vork. Voed de inhoud van de wok- of hapjespan toe, het citroensap en de overige 4 el olijfolie. Meng alles goed door en voeg zout en peper toe naar smaak.

Was ondertussen de raapsteeltjes in ruim water, laat ze even uitlekken en slinger ze voorzichtig droog met een slacentrifuge of dep ze droog met een schone theedoek.
Verwijder de wortels van de raapstelen en snijd het loof af. Houd deze apart. Snijd dan de stelen in stukken van een halve cm.
Meng de stelen door de tabouleh.
Verdeel het loof van de raapstelen over de borden en schep daar de tabouleh op. Garneer met een partje of plakje citroen.
Eet de tabouleh bij voorkeur direct als het nog een beetje lauw is.

Joris Schildknecht

Joris Schildknecht is The Vegetable Chef. Als The Vegetable Chef inspireert hij vakgenoten en thuiskokers om (meer) met plantaardige producten te koken. Dit doet hij door middel van recept ontwikkeling, workshops, lezingen, demonstraties en diners op locatie die allemaal in het teken staan van de plantaardige keuken. Met de Masterclass Vegan Cooking geeft hij professionals en kookfanaten culinaire inzichten en technieken om smaakvol en op hoog niveau te koken en bakken. Zijn ervaring heeft hij na de koksschool opgedaan in Nederlandse topzaken (De Hoefslag Bosch en Duin, restaurant Vermeer, Amsterdam) maar ook in kleine en bevlogen vegetarische restaurantjes van het eerste uur. Naast zijn werk als The Vegetable Chef is Joris Schildknecht chef-kok bij Kasteel Sterkenburg te Driebergen-Rijsenburg.
http://www.kasteelsterkenburg.nl