Asperges met botersaus

Geplaatst op

Een heerlijk lentegerecht met witte asperges. Kort per jaar te verkrijgen, uit onze eigen koude grond het allerlekkerst.

Aantal personen: 4

Ingrediënten
2 kg Hollandse asperges
200 ml witte wijn (voor de asperges) + 100 ml witte wijn (voor de saus)
1 klontje (voor de asperges) + 100 g boter
1 stukje foelie
snufje gemalen nootmuskaat
75 ml melk
3 eieren
½ citroen

Bereidingswijze
Schil de asperges met een dunschiller door ze bij de kop vast te pakken en van boven naar beneden te schillen. Schil de onderste twee centimeter een keer extra rond, maar zorg wel dat je de vorm van de asperge intact houdt. Een asperge hoort lang, dik en rond te zijn. Dus pas op dat je niet te hard drukt tijdens het schillen en de asperge op een bepaald deel dikker schilt.

Snijd een klein stukje van de onderkanten af en leg ze in een pan. Vul de pan met water en 200 ml witte wijn. Voeg ook een klont roomboter toe, wat foelie en een flinke snuf zout.

Dek de asperges af met wat bakpapier zodat ze helemaal onder water staan en zet de pan dan op het vuur. Breng de asperges rustig aan de kook en draai het vuur uit zodra ze koken. Doe de deksel op de pan en laat ze zo circa 25 minuten staan. Haal de asperges daarna uit de pan en serveer ze direct.

Verwarm voor de botersaus 100 ml witte wijn, de melk en 100 g boter tot alles gesmolten is en licht gaat koken. Scheid twee eitjes.

Haal de pan van het vuur en voeg de eidooiers al kloppend met een garde toe. De eidooiers zorgen voor de binding, maar je wilt voorkomen dat je in plaats van een lobbige botersaus roerei krijgt. Daarom mag de saus niet meer koken.

Breng de saus op smaak met wat peper, zout en een snufje nootmuskaat. Voeg eventueel nog wat citroensap toe.

Dit recept komt uit het boek Estée Kookt van Estée Strooker.