Crème brûlée van asperge met aardbeien

Geplaatst op

Nu we volop groenten en fruit aan het redden zijn, is het nu de beurt aan het witte goud: de Hollandse asperges. In dit recept: red de schillen! Van de schillen kun je natuurlijk een lekkere soep maken, of deze crème brûlée met aardbeien en nootmuskaatsiroop. De crème brûlée moet nog lang opstijven in de koelkast, dus bereid dit recept op tijd.
De Vechtdal aardbeien en de Hollandse asperges haal ik bij Ernie van de Kolk uit Ommen. Maar bij jouw lokale boer kun je vast ook terecht.

Ingrediënten
250 g room
125 g melk
100 g aspergeschillen
4 eieren
55 g suiker

Bloedende aardbeien
250 g aardbeien
poedersuiker
1 nootmuskaat bol

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 120 graden.

Verwarm de room en de melk tot net onder het kookpunt. Voeg de aspergeschillen toe en laat dit afgedekt met een deksel zo’n 20 minuten trekken.

Splits de eieren en klop de suiker samen met de eidooiers los.

Zeef de asperge schillen uit het room mengsel en voeg het mengsel al roerend toe bij de dooiers en de suiker.

Verdeel deze massa over crème brûlee bakjes en plaats ze in een ovenschaal. Schenk kokend water in de  oven schaal tot halverwege de  hoogte van de schaaltjes.
Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak deze in 45 minuten tot ze stevig zijn. De crème brûlée zijn goed als je ze nog een beetje wiebelen wanneer je ze voorzichtig beweegt.

Haal de potjes voorzichtig uit het warme water en plaats voor minstens 2 ½ uur in de koelkast.

Maak intussen de aardbeien schoon en voeg hier poedersuiker en vers geraspte nootmuskaat naar smaak aan toe. Meng het geheel met een lepel, maar zorg dat de aardbeien heel blijven.
Door het mengen kneuzen de aardbeien licht en trekt de poedersuiker het vocht uit de aardbeien. Het vocht vermengt zich met de poedersuiker en nootmuskaat en zo ontstaat een heerlijke siroop om de aardbeien heen.

Bestrooi de crème vlak voor het op dienen met rietsuiker en brand deze af met een brander. Serveer de aardbeien met nootmuskaatsiroop er apart naast.

Josua Oechies

Josua Oechies is chef-bedrijfsleider van het restaurant Vidiveni in Zwolle. In dit restaurant bestaat het team voor een groot deel uit mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Josua Oechies koos ervoor om zijn ziel te steken in een restaurant dat niet alleen bijzonder eten serveert, maar vooral leuk werk oplevert.
http://www.vidiveni.nl