Aspergesoep

Geplaatst op

Aspergesoep is voor ons het ultieme no-waste gerecht waar je lekker mee aan de slag kunt. In deze soep gebruiken we namelijk de schillen en onderkanten van de asperges, waardoor je alles van deze heerlijke groente benut.

Ingrediënten
schillen en geschilde kontjes van een vorige (of komende) maaltijd
6 geschilde asperges, in stukken
40 g boter
20 g (of meer) bloem
zout
groene kruiden naar smaak, fijngehakt (bieslook, kervel, peterselie)

Bereidingswijze
Breng de schillen en geschilde kontjes van de asperges in een laagje water aan de kook. Draai het vuur laag en laat een uurtje trekken. Voeg na een half uur de stukken asperges erbij.

Haal de schillen uit de pan. De kontjes en stukjes asperges mogen bewaard blijven, samen met de bouillon. Mocht je in de soep wat stukken asperge willen, haal dan wat extra stukken asperge uit de pan en bewaar deze.

Smelt de boter in een pan. Als deze net gesmolten is, voeg dan de (eventueel gezeefde) bloem toe om een roux te maken. Roer snel tot een samenhangend papje.

Voeg de roux scheut voor scheut in de pan met de bouillon en stukken asperge. Zo ontstaat een witte soep.

Pureer de soep tot een glad geheel en voeg de eventueel bewaarde stukken asperge toe. Breng op smaak met zout.

Serveer de soep met de groene kruiden erover. 

MergenMetz

Norbert Mergen heeft samen met zijn echtgenote Marijke Metz de website MergenMetz. Deze kent van meet af aan als motto 'Terug naar de wortels'. Het bevat vele groentebeschrijvingen, recepten en meer. In De Tuinen van MergenMetz worden bijzondere groenten verbouwd en leggen zij zich toe op het behoud van zeldzame soorten en rassen. Moestuinieren zit hen in het bloed en daarmee maken zij zich sterk voor het behoud van de Nederlandse eetcultuur.
https://mergenmetz.nl/