Deze supergezonde groente werd in de jaren zeventig van de vorige eeuw nog actief in Nederland geteeld. Op de Floriade van 1972 in Amsterdam stond het als molsla tussen andere bladgroenten te pronken. Maar door industrialisatie van onze groententeelt bleek paardenbloem ‘te lastig’. Nu verkoopt alleen de groothandel nog de gebleekte vorm – de ware molsla – als pissenlit (‘plas in bed’; het drijft vocht af). Paardenbloem groeit werkelijk overal. Pluk liefst in het voorjaar het jonge blad. Ook de bloemen en de wortel zijn bruikbaar. Serveer het gebleekte blad met een vinaigrette als salade en maak maak van het groene blad een stamppotje of stoof het.
Aantal personen: 4
Ingrediënten
1 kg paardenbloemblad (ca. 2 cm van de stam afsnijden)
olijfolie
3 uien, in dunne (halve) ringen
½ tl zout
½ tl peper uit de molen
snuf ras el hanout
minisnuf kaneel
sap van 1 citroen
Bereidingswijze
Was de paardenbloembladeren goed. Breng een grote pan water aan de kook. Voeg de bladeren toe en kook tien minuten. Giet af en koel de bladeren af onder koud water. Laat het geheel goed uitlekken.
Voeg ruim olie toe in een wok of stevige braadpan. Bak de ui glazig, maar niet bruin. Schep pakweg de helft van de ui uit de pan.
Knijp de paardenbloembladeren zacht uit en snijd deze fijn. Roerbak kort de bladeren met de resterende ui in de pan. Voeg eventueel een scheutje water toe. Voeg de kruiden toe naar smaak en als laatste het citroensap.
Serveer op een bord of schaal met de andere helft van de ui erover. Eet smakelijk!
Bekijk het originele recept hier.