Daslooksoep

Geplaatst op

Daslook groeit op veel plaatsen in Nederland, en wordt soms gezien als plaag. Onterecht! Het blad verschijnt vroeg in het jaar en dan verdwijnt het weer. Wees er dus snel bij. Daslook houdt van schaduw. In de ons omringende landen en dan vooral in Duitsland is bärlauch het helemaal: voor pesto’s, knödel, spätle, maar ook in rösti. En het smaakt ook heerlijk in deze soep.

Aantal personen: 4

Ingrediënten
scheut olijfolie
1 el roomboter of ghee
1 ui, gesnipperd
400 g aardappels, geschild en in kleine blokken
800 ml zelfgemaakte groentebouillon
scheut room
250 g daslookblad, gewassen en uitgelekt
peper & zout naar smaak

Bereidingswijze
Verhit de olijfolie en boter in een stevige pan op middelhoog vuur.
Voeg de ui en aardappel toe tot de ui glazig is. Voeg de bouillon toe. Kook de aardappelblokjes tot deze gaar zijn.

Bereid je de soep voor een later moment? Dan waren dit voor nu alle handelingen. De daslook moet vers in niet-kokende soep worden gepureerd, anders wordt de soep grauw. Het beste is vlak voor het opdienen het volgende te doen:

Breng de bouillon met de ui en aardappel aan de kook. Pureer het geheel met de staafmixer en zet deze apart. Voeg een flinke scheut room toe. Zet het vuur uit als het geheel kookt.

Voeg handje voor handje het daslookblad toe en pureer. Herhaal tot alles op is en de daslook fijn gemixt is met de soep.
Breng de soep op smaak met peper en zout.

Bekijk het originele recept hier.

MergenMetz

Norbert Mergen heeft samen met zijn echtgenote Marijke Metz de website MergenMetz. Deze kent van meet af aan als motto 'Terug naar de wortels'. Het bevat vele groentebeschrijvingen, recepten en meer. In De Tuinen van MergenMetz worden bijzondere groenten verbouwd en leggen zij zich toe op het behoud van zeldzame soorten en rassen. Moestuinieren zit hen in het bloed en daarmee maken zij zich sterk voor het behoud van de Nederlandse eetcultuur.
https://mergenmetz.nl/

Eén gedachte over “Daslooksoep”

Reacties zijn gesloten.