Asperge-spinazie gratin

Geplaatst op

Spinazie houdt niet van warmte. Dan schiet het subiet in bloei. Het is een echte voorjaarsgroente. Wat dacht je van een asperge-spinaziegratin? Dit recept zit bomvol goede ingrediënten wat je lichaam wel kan waarderen deze tijd van het jaar. Buiten wordt het warmer, van binnen worden we gezonder. Is dat niet fantastisch?

Aantal personen: 4

Ingrediënten
1½ kg witte asperges
500 g spinazie
2 uien, gesnipperd
peper, zout en nootmuskaat
40 g roomboter + 30 g roomboter
30 g bloem
250 ml melk
75 g Olde Remeker, geraspt

Bereidingswijze
Schil de asperges met een dunschiller. Snijd de onderkant er royaal af en leg de asperges een half uur of langer in koud water. Van de schillen kan weer soep gemaakt worden.
Kook de asperges tien minuten, maar pas op dat deze niet te gaar worden. Bewaar de bouillon, laat de asperges uitlekken en afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200o C.

Was de spinazie grondig. Smelt 40 g boter in een stevige pan en smoor daarin de ui zachtjes glazig. Voeg de spinazie toe en laat het al omscheppend slinken. Breng op smaak met peper en zout en wat nootmuskaat.

Smelt 30 gram boter in een steelpan op laag vuur. Meng de bloem erdoor tot een deeg ontstaat. Meng de melk erdoor tot een saus vormt. Verdun de saus met het aspergekookvocht (bouillon) tot de gewenste dikte ontstaat. Voeg tot slot de helft van de kaas toe om een vloeibare saus te krijgen.

Drapeer de asperges naast elkaar in een ovenschaal. Schep de spinazie eroverheen. Giet de saus erover. Strooi de rest van de kaas erover en eventueel wat vlokjes boter.

Bak de asperges pakweg een half uur in de oven. Haal uit de oven wanneer de saus donker kleurt, maar let op dat deze niet verbrandt.

Bekijk het originele recept hier.

MergenMetz

Norbert Mergen heeft samen met zijn echtgenote Marijke Metz de website MergenMetz. Deze kent van meet af aan als motto 'Terug naar de wortels'. Het bevat vele groentebeschrijvingen, recepten en meer. In De Tuinen van MergenMetz worden bijzondere groenten verbouwd en leggen zij zich toe op het behoud van zeldzame soorten en rassen. Moestuinieren zit hen in het bloed en daarmee maken zij zich sterk voor het behoud van de Nederlandse eetcultuur.
https://mergenmetz.nl/