Gegratineerde witlof

Geplaatst op

Gegratineerde witlof met morielje-crèmesaus
2 personen

Ingrediënten
10 g gedroogde morieljes
35 ml (borrelglaasje) madeira
5 struikjes witlof
1 flesje bruin bier, bijvoorbeeld ‘La Trappe dubbel’
5 plakjes gekookte ham
5 plakjes jonge kaas
25 g boter
100 ml weekvocht van de morieljes
250 ml room
25 g koude boter
(zee)zout
(zwarte) peper

Bereidingswijze
Week de gedroogde morieljes een half uur in 35 ml madera en 35 ml water.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Snijd het steeltje van de witlof en verwijder eventueel lelijke bladeren aan de buitenkant.
Kook de hele witlofstronkjes in een pan met het bier in circa 15 minuten tot ze gaar zijn.
Schep de witlofstronkjes uit de pan en dep ze droog met keukenpapier. Bewaar het bier in de pan.
Rol de stronkjes vervolgens in een plak ham en een plak kaas en leg ze naast elkaar in een beboterde ovenschaal.
Zet de schaal midden in de oven en gratineer de witlof circa 20 minuten tot ze goudbruin zijn.

Voor de saus
Kook het bier, waar de witlof in is gekookt, in tot 1/5 van de hoeveelheid.
Haal de morieljes uit de madera en voeg het weekvocht van de morieljes toe aan het ingekookte bier en laat alles weer tot een 1/5 inkoken.
Voeg de room toe en laat alles weer inkoken tot een saus met een gewenste dikte. Breng de saus op smaak met zeezout en zwarte peper uit de molen.
Snijd de gewelde morieljes in de lengte door, spoel ze goed af en dep ze droog met keukenpapier.
Als de saus klaar is, voeg dan de morieljes toe.
Serveer de witlof met de morieljesaus en bijvoorbeeld aardappelpuree.


Dit recept komt uit het kookboek ‘De Nederlandse Keuken’ van Albert Kooy dat in het najaar van 2020 zal verschijnen bij KMuitgevers. Kijk voor meer informatie over Alberts nieuwe kookboek op www.kmuitgevers.nl

Albert Kooy

Albert Kooy is een man met een missie. Als mede-oprichter van Dutch Cuisine maakt zich sterk voor de nieuwe Nederlandse keuken, dat wil zeggen: een duurzame, milieubewuste, diervriendelijke en gezonde keuken. Albert verdiende zijn sporen bij de marine en bereikte via Cas Spijkers en Wulf Engel de Friese hoofdstad. Inmiddels is hij verantwoordelijk voor diverse horecagelegenheden binnen Stenden Hogeschool: restaurant Wannee, the Canteen en Cafe IF in Leeuwarden en Restaurant Stones en Stones Kantine in Emmen. Ook hier volgt hij de principes van Dutch Cuisine die gebaseerd zijn op zijn gedachtegoed. Zijn credo: de beste producten vind je dichtbij en zijn van dit seizoen.
http://www.restaurantwannee.nl