Geroosterde aardpeer

Geplaatst op

Het smaakvolle knolletje wat op dit moment nog uit de grond komt, het seizoen loopt van december t/m maart. Te vergelijken met de aardappel, maar zoeter en smaakvoller met een nootachtige smaak. Aardpeer groeit snel en is meestal biologisch. Aardpeer bevat Bifidobacteriën wat helpt bij een goede darmflora.

Wij maken een gerecht met kruiden van HRBS. Verse en circulaire kruiden die wij graag vers oogsten. Meer smaak en meer bite. Echter is er een enorme terugval in de vraag, maar staan de zaden in de grond. Daarom proberen wij zoveel mogelijk te oogsten en te verwerken. Hopende op betere tijden, zijn er oliën, pesto en kruiden salsa’s.

Ingrediënten geroosterde aardpeer
1 kg aardpeer
100 g koolzaadolie culinair
15 g vanille suiker
3 g zwarte peper (pepermolen gemalen)
10 g fijn zeezout

Ingrediënten aardpeer saus
300 g aardpeer
300 g water
3 g zout
5 g vanille suiker
10 g Ediks milde azijn sjalot (of witte wijn)
100 g boerenroomboter (Den Eelder, kamertemperatuur)
100 g boeren melk (Den Eelder)
10 g waterkers

Bereidingswijze
Schil de aardperen en snijd deze in half. Leg ze meteen in koud water.
Haal de aardperen uit het water, dep ze droog en meng deze met de overige ingrediënten.
Schep de aardperen goed om en leg in een slede.
Rooster de aardperen in een hete lucht oven op 220 graden voor 16 minuten.

Saus
Kook de geschilde en in stukken gesneden aardperen in 3 dl water tot ze gaar zijn.
Mix de aardperen met het water met een staafmixer of blender tot een glad en romig geheel.
Voeg het zout, het vanille suiker, de azijn en de boter toe.
Snijd de waterkers los van de wortel (3cm stelen) en was deze. Dit kan ook een mooie Koppert Cress Hippo Tops zijn.
Serveer de aardperen in een diep bord met de saus. Leg de gewassen waterkers erop en indien je wat kruidenolie mocht hebben, druppel deze erover.

Peter Scholte

Peter Scholte werkte als chef onder andere bij Le Garage, elBulli, en verdiende een Michelinster als Chef in Noorwegen. In Nederland had hij 5 jaar zijn eigen dessertrestaurant Sucre in Amsterdam. Daarna was hij medeverantwoordelijk voor het opzetten van MR Porter en The Duchess in het W-hotel in Amsterdam en werkte hij onder andere samen met 3-sterrenchef Jacob Jan Boerma aan de restyling van NH Krasnapolsky. Voordat hij bij The Green House ging werken hield Scholte zich bezig met de restyling en vergroening van Hotel Arena. Nu is Peter Scholte chef-kok bij The Green House. Een nieuw circulair horecaconcept van cateraar Albron aan de Croeselaan in Utrecht. Een restaurant waar verantwoord en duurzaam koken centraal staat en uitsluitend met verse en duurzame producten wordt gewerkt, deels uit de eigen inpandige urban farm.
http://www.thegreenhouserestaurant.nl