Gezonde friet met spicy mayonaise

Geplaatst op

Friet en gezond kan dat? Zeker. Belangrijk is de goede aardappel te gebruiken: Agria is de topper maar een Nicola wil ook prima. Volgende kwestie is de schil: heb je hele jonge aardappels dan kan je de schil er gewoon aan laten zitten omdat deze smaak geeft en gezonde vezels bevat. Is de schil dikker en zie je groene plekken? Haal de schil er dan voor de zekerheid af. Traditioneel worden frieten dubbel gefrituurd (eerst op 130 graden Celsius en daarna 180 graden Celsius) maar in dit recept koken we de aardappels eerst, ook in het kader van de gezondheid.

Ingrediënten
220 g frietaardappel
1 liter olie (liefst zonnebloem- of arachideolie)
zout

Bereidingswijze
Fase 1 (het liefst ’s middags uitvoeren)
Schrob de aardappels grondig om het zand en evt. bestrijdingsmiddelen eraf te schrobben.
Snij ze in frieten van ong 1,5 cm doorsnee.
Spoel ze na het snijden nogmaals grondig af om overtollig zetmeel te verwijderen.
Zet een pan met ruim voldoende water open breng aan de kook. Voeg wat zout toe.
Kook de frieten langzaam gedurende 10/12 min. Ze moeten net gaar zijn.
Schep ze voorzichtig op een doek. Laat uitlekken en zet ze dan ongeveer 3 uur in de koelkast.

Fase 2
Gebruik schone olie. Verhit de olie tot 180 graden Celsius.
Bak de frieten in porties voor circa 4 minuten super knapperig en goudbruin. Let wel op dat ze niet te donker worden en verbranden.
Bestrooi de frieten met wat zeezout en serveer direct.
Vergeet niet om je olie heel goed te zeven zodat er geen losse zetmeel deeltjes achterblijven.
Eet smakelijk!

Vegan spicy mayonaise

Ingrediënten
120 g kidney bonen, gedroogd
1 rode ui
3 tenen knoflook
2 puntpaprika’s
1 rood pepertje
paprikapoeder
4 dl zonnebloem olie
zout
witte wijnazijn naar smaak

Bereidingswijze
Week de bonen gedurende 1 nacht.

Haal de schil van de ui eraf en pel de knoflook. Kook de bonen met de rode ui en knoflook tot ze goed zacht zijn.

Snij de paprika in grove stukken en hak het pepertje fijn. Bak ze op hoog vuur in een scheutje olijfolie tot ze enigszins beginnen te kleuren. Voeg op het laatste een theelepeltje paprikapoeder toe en bak mee.

Giet de bonen, ui en knoflook af en bewaar het vocht.
Voeg de bonen, ui en knoflook toe in een blender en mix tot een glad geheel.
Voeg al draaiende het kookvocht toe tot een smeuïge massa ontstaat. Giet dan langzaam, al draaiend, de olie erbij.
Breng het geheel op smaak met zout en azijn.

Bewaar de mayonaise in een weckpot in de koelkast. Laat de mayonaise afkoelen voor je het gaat gebruiken.

Bas Cloo

Bas Cloo is mede-eigenaar van het Cloo&Leyn groentelab BV op landgoed Beukenrode in Doorn. Bas: "De gastronomie is zijn onschuld kwijt. Een statement waar ik al meer dan tien jaar tekst en uitleg bij geef. Als hedendaagse kok houd je je met veel meer bezig dan alleen maar lekker koken alhoewel dat natuurlijk nog steeds de kern van het vak is. Wij kunnen aan consumenten laten zien hoe een goeie, fantastisch lekkere, maar ook verantwoorde en duurzaam bereidde maaltijd er uit ziet en aan beleidsmakers vertellen waarom dit zo enorm belangrijk is. Tien miljard monden voeden is de uitdaging en Dutch Cuisine is dé keuken die die toekomst aan kan. Als mede-oprichter en ambassadeur en als liefhebber van goed eten blijf ik er voor knokken om dat tussen de oren van overheid, boer en kok te krijgen. Bijvoorbeeld met toegankelijke en creatieve recepturen van overschotgewassen zoals hier."
http://cloo-leyn.nl/