Raapstelen met aardappel

Geplaatst op

Raapsteeltjes met geprakte aardappel en salade van raapsteelblaadjes
2 personen

Ingrediënten
400 g geschilde aardappels, bijvoorbeeld Nicola
125 g gerookte spekblokjes
0,5 deciliter slaolie
750 g raapsteeltjes
100 g boter
1 citroen om te raspen
1 el gehakte (en gewassen) peterselie
1 el gladde mosterd, bijvoorbeeld Löwensenf
4 g zout
zwarte peper uit de molen
basisvinaigrette (zie extra recept)

Bereidingswijze
Kook de aardappels in ruim water zonder zout in circa 25 minuten gaar.
Bak de spekblokjes in de slaolie tot ze krokant en goudbruin zijn.

Snijd de steeltjes van de raapsteeltjes en bewaar de blaadjes. Was de steeltjes en de blaadjes apart en laat ze goed uitlekken. Droog de blaadjes en de steeltjes apart eventueel in een slacentrifuge.
Stoof de steeltjes (dus niet de blaadjes) in een klein beetje boter beetgaar. Laat de rest van de boter in een pannetje zachtjes smelten (niet te heet laten worden).

Was de schil van de citroen en rasp de buitenkant van de schil.
Prak de aardappels met een stamper of een vork fijn als ze gaar zijn. Meng de geprakte aardappels losjes met de gesmolten boter, geraspte citroen en voeg de gehakte peterselie toe.

Roer voorzichtig de uitgebakken spekjes en de gestoofde steeltjes van de raapsteeltjes door het aardappelmengsel. Breng alles op smaak met de mosterd, 4 gram zeezout en de zwarte peper.

De blaadjes van de raapstelen op smaak brengen met de basisdressing (zie recept hieronder). De geprakte aardappelen met de raapstelen serveren met de salade van de blaadjes er bovenop.

Salade van raapsteelblaadjes

Ingrediënten voor de basisdressing
0,75 deciliter witte wijnazijn
0,75 deciliter water (of kippenbouillon)
2 sjalotjes, gesnipperd
2 eetlepels fijne mosterd
1 liter arachideolie
1 deciliter olijfolie
zeezout, fijn
zwarte peper uit de molen
blaadjes van de raapstelen

Bereidingswijze
Doe de azijn, het water (of de bouillon) met het sjalotje en de mosterd in de blender en maal het fijn. Voeg de oliën toe en mix het tot een gebonden dressing. Maak het op smaak met zout en peper.

Heb je te veel dressing, bewaar deze dan in de koelkast. Gebruik de vinaigrette op kamertemperatuur.

Meng een passende hoeveelheid dressing door de raapsteelblaadjes.


Dit recept komt uit het kookboek ‘De Nederlandse Keuken’ van Albert Kooy dat in het najaar van 2020 zal verschijnen bij KMuitgevers. Kijk voor meer informatie over Alberts nieuwe kookboek op www.kmuitgevers.nl

Albert Kooy

Albert Kooy is een man met een missie. Als mede-oprichter van Dutch Cuisine maakt zich sterk voor de nieuwe Nederlandse keuken, dat wil zeggen: een duurzame, milieubewuste, diervriendelijke en gezonde keuken. Albert verdiende zijn sporen bij de marine en bereikte via Cas Spijkers en Wulf Engel de Friese hoofdstad. Inmiddels is hij verantwoordelijk voor diverse horecagelegenheden binnen Stenden Hogeschool: restaurant Wannee, the Canteen en Cafe IF in Leeuwarden en Restaurant Stones en Stones Kantine in Emmen. Ook hier volgt hij de principes van Dutch Cuisine die gebaseerd zijn op zijn gedachtegoed. Zijn credo: de beste producten vind je dichtbij en zijn van dit seizoen.
http://www.restaurantwannee.nl