Hoe Nederlands wil je het hebben? Net als spinazie zijn raapsteeltjes een heel vroege groente. Dit is nu eens geen stamppot, maar een ander heel fijn recept, namelijk een groene soep van raapstelen en aardappel met gerookte spek.
Aantal personen: 4
Ingrediënten
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 l of meer zelfgemaakte groentebouillon
1 kg raapsteeltjes
100 g gerookte spek
olijfolie
5 middelgrote aardappels, in middelgrote blokken
peper en zout
wat Olde Remeker, fijn geraspt
Bereidingswijze
Snijd de knoflook fijn en laat pakweg tien minuten liggen – pas dan komt de gezonde werking vrij.
Verhit de groentebouillon.
Was de raapsteeltjes, snijd het in grove stukken en doe, desgewenst, het dikkere deel van de steel weg.
Snijd de gerookte spek in blokjes en bak het in een gietijzeren pan met wat olie krokant. Doe er op het laatst de knoflook bij. Voeg vervolgens de aardappel toe en bak deze kort mee.
Voeg na pakweg een minuut de raapsteeltjes en de verwarmde groentebouillon.
Doe het deksel op de pan en kook zachtjes een minuut of twintig, tot de aardappelen en de dikkere stelen van de raapsteeltjes gaar zijn.
Breng op smaak met peper en zout, verdeel over de borden en bestrooi met wat geraspte Olde Remeker kaas.
Bekijk het originele recept hier.