Vleesverlakkerij

Geplaatst op

Ontelbare onderzoeken wijzen ons erop dat wanneer wij met zijn allen minder dieren zullen eten wij zelf de wereld een heel stuk de goede kant op kunnen helpen. Weg van de verdoemenis die ons nu voor ogen wordt gehouden als we op de huidige voet door blijven leven. De voedselindustrie heeft dit inzicht inmiddels ook op de agenda en zet vol in op de zogeheten Vleesvervangers. Een vreselijk vleselijk, vies, lelijk woord, waar de nodige debatten mee vervuild worden. Lonesome cowboy Jaap Korteweg van de Vegetarische Slager, pionier als het om vleesvervangend voedsel gaat, is misschien wel de grootste aanstichter van deze vleesloze woordenstrijd. Met zijn guitige fantasiesnacks als Kipstuckjes,ChickburgersRul Gehackten Gerookte Speckjes, wil hij de notoire carnivoren van deze wereld verleiden tot het overstappen op zijn nep-vlees. Want dat is het en niets meer dan dat. En in het kielzog van Korteweg volgen vele reguliere voedselproducenten zijn pad. Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn, de redding is nabij en ligt al veelvuldig op ons bord. Toch heb ik tot op heden nog nooit een aantrekkelijke vleesvervanger gevonden. Het zijn meestal prefab gebakken of gegaarde sojavormpjes in steunzolenkleur, geurloos en zuurstofvrij verpakt in een doosje of plastic bakje. Niks vers of vrolijks aan. 

En hoe zit het dan met die soja, waar de meeste vleesloze producten van gemaakt worden? Hoeveel hectare bosgrond moeten daar wel niet voor worden omgekapt om 9 miljard mensen van soja te kunnen voorzien? Of zou die soja straks goed kunnen gedijen op de maan?

Waarom zijn we eigenlijk überhaupt op zoek naar vervanging? Ons verse groentepalet aangevuld met gedroogde bonen, kikkererwten, linzen en een teentje knoflook is zoveel gevarieerder, kleurrijker, smaakvoller en dus verleidelijker. Ja, maar dan moeten we gaan snijden en uren in de keuken staan, hoor ik u denken. Precies en laat dat nou juist de bedoeling zijn, dat we ons eten weer met onze eigen handen gaan bereiden, waardoor het ons beter zal smaken, we minder gaan eten en we de natuur respecteren om wat die ons geeft. Denk maar eens aan die IKEA-kast die je met je eigen blote handen in elkaar gezet hebt, hoeveel voldoening heeft dat je wel niet gegeven?

Iens Boswijk

Iens Boswijk is van oorsprong een opgeleide econome met een voorliefde voor de betere keuken. Zelf heeft ze een horeca-achtergrond, en was ze een lange tijd eigen baas van een cateringbedrijf. In die tijd was ze veel te vinden in de Amsterdamse horeca. In 1998 startte ze met restaurantgidsen voor Amsterdam. In New York ontdekte zij de Zagat, een Amerikaanse restaurantgids. Hierna besefte ze hoe erg ze dit miste in Nederland en zag ze hiermee een gat in de markt. Iens vond dat alle restaurants een plek verdienen om gezien te worden. Na het verzamelen van proevers, konden zij in een half jaar tijd 850 restaurants in Amsterdam bezoeken en zo ontstond IENS. In 2015 is IENS verkocht aan de Amerikaanse reissite TripAdvisor en sinds begin 2019 gaat IENS verder als TheFork. Iens is hierbij ambassadeur gebleven.