De 80/20 filosofie

Geplaatst op

Vaak begin ik mijn lezingen met de vraag: weet iemand wat het woord restaurant betekent? Meestal weet niemand dat en pas bij het erover nadenken komt het woord restaureren er uit. Check maar op Wikipedia. Het woord restaurant is bedacht door kok A. Boulanger in 1765, voor zijn beroemde Pot au Feu. Een krachtbouillon dat je lichaam versterkte.

Een andere manier van uitleggen is, kijken naar de mensheid. Een koe kan grazen en herkauwen, een leeuw kan aanvallen en doden. Hoe kan de mens overleven en waarvoor is ie gebouwd? Waren wij gebouwd als stierenslachters, dan hadden we een compleet andere bouw en spijsvertering gehad. Wij, als mens, zijn planteneters die af en toe dierlijk eiwit kunnen vangen. Konijntje, eend, vis, hagedis, eieren, sprinkhaan. Als je een leeuw bloemkool laat eten wordt ie niet oud, een koe die paard moet eten ook niet. En mensen die verkeerd eten krijgen hele nare ziekten en worden met kunst en vliegwerk in leven gehouden. Conclusie, je hoort te eten waarvoor je gemaakt bent. En dat is net als 170.000 jaar geleden, 80% planten en 20% beest. En daarom onderschrijf ik de principes van Dutch Cuisine.

Binnen Stichting Voeding Leeft, hoor ik veel over het restaureren van mensen. Diabetes2 is een volksziekte geworden die compleet aan lifestyle is te koppelen. Een ziekte die in het verleden sporadisch voorkwam en nu bij zo’n ruim 1 miljoen mensen in Nederland een probleem is.

Voeding Leeft restaureert deze mensen door intensieve begeleiding. Een paar dagen op de hei, eten zoals het hoort, (veel groenten), leren koken én bewegen én slapen. Door intensieve monitoring op o.a. bloedwaarden worden de patiënten goed in de gaten gehouden. Hoe schokkend is het voor sommigen, dat ze soms al na 5 dagen van de arts mogen stoppen met spuiten van insuline. Soms na 20 jaar ziek zijn! Ook dat is voor mij Dutch Cuisine.

Veel is ook bekend over de preventieve werking van groenten en fruit. Kool verhoogt uw weerstand. Vitamine C uit fruit en zuurkool is cruciaal. Aardbeien beschermen tegen kanker met het Ellaginezuur. Spinazie beschermt met foliumzuur. Groenten en Fruit kunnen we niet genoeg eten. Jaarrond zijn deze producten beschikbaar. Ook bij Dutch Cuisine accepteren we dat als 80% uit het seizoen komt er 20% van buiten het seizoen komt. Deze grens is in Nederland met zijn hypermoderne Glastuinbouw wel erg moeilijk te trekken.

Ik begrijp Albert Kooy compleet dat hij op een bord wil zien in welk land hij is en in welk jaargetijde hij dit eet. De zegen van deze tijd is dat wij onze groenten zonder fossiele energie met kunstmatige verlichting veel langer in het seizoen en zelfs jaarrond kunnen telen. Nederland is daar koploper in.  En onze producten zijn populair en reizen soms (te) ver. Echter ter geruststelling, 90% wordt binnen een straal van 500 kilometer geconsumeerd. Met deze kasgroenten telen we natuurlijk, we gebruiken insecten om een natuurlijke balans te maken, we bewaren de warmte van de zomer onder de grond en gebruiken die weer in de winter. De ledverlichting wordt optimaal ingezet zodat de natuurlijke smaken ook in de winter even sterk zijn als in de zomer.

Dutch Cuisine is met zijn filosofie heel actueel, natuur, gezondheid, kwaliteit, seizoenen en cultuur. Soms heel ouderwets en dan weer supermodern, echt Nederland!

Rob Baan

Rob Baan (Haarlem, 1956) is sinds 2002 eigenaar van Koppert Cress, een bedrijf in microgroenten. ‘Wij bedenken de mooiste smaken door te speuren in de natuur en in de cultuur van diverse landen.’ Deze smaken worden gebruikt door de meest toonaangevende restaurants ter wereld. Koppert Cress is een succesvol bedrijf dat er alles aan doet om zich continu te blijven vernieuwen. De kassen in het Westland behoren dan ook tot de meest moderne en meest duurzame constructies in de wereldwijde tuinbouw. Voordat Rob Baan zich bezig hield met cressen, werkte hij in ruim 70 landen over de hele wereld als tuinbouw-allrounder. De rode draad van zijn werkzaamheden was altijd het willen doorgronden van de materie, het willen begrijpen van een cultuur en het zoeken naar oplossingen. Zijn verzamelde kennis zet hij nu in om de logica achter vers voedsel als beste en meest natuurlijke gezondheidsbron aan de consument uit te leggen. Zijn frisse en verhelderende blik op de voedingsmiddelenindustrie maakt hem een unieke en waardevolle expert op het gebied van food en gezondheid. Zijn missie: ‘Laten we eens op een andere manier naar verse voeding en gezondheid kijken.’ Sinds 2017 is Rob Baan bestuurslid van Dutch Cuisine.