Haring is overal lekker bij

Geplaatst op

De afgelopen jaren zien de Nederlandse vishandelaren een terugloop in de verkoop van haring, vooral bij de jeugd. Ook komen er steeds minder viskramen, terwijl street food zo populair is. Dutch Cuisine vindt dat de haring onmiskenbaar tot de Nederlandse keuken behoort en besloot in samenwerking met onze partner het Koning Willem I College in ’s Hertogenbosch naar nieuwe toepassingen van deze zilte vis te gaan zoeken. Afgelopen vrijdag, 21 juni, werd op de langste dag in de Zuiderzeezaal van Restaurant De Mandemaaker in Bunschoten-Spakenburg daarom een haringdiner aan de geïnteresseerde pers en genodigden voorgeschoteld. Bereid door leerlingen van dit culinaire college uit Den Bosch. Te genieten viel onder andere van een lauwwarme haring afgelakt met appelstroop, een zeer dun gesneden haringcarpaccio ingelegd in Hooghoudt korenwijn met Solt Hollandse garnalen en een bonbon van haring, biet en witte chocolade. De komende maanden zullen naar mogelijkheden gezocht worden om deze recepten bij de Nederlandse horeca op de kaart te gaan krijgen. Ook het feit dat de haring veel minder C02-afdruk heeft dan bijvoorbeeld vlees en dat de haring naast voedzaam veelzijdig gezond voor ons is moeten bij de jeugd beter voor het voetlicht geplaatst gaan worden. Volgend jaar weer een Nationaal Haringdiner.

Rene Zanderink

René Zanderink is bioloog-journalist en al sinds 2002 bewaker van het Nederlands culinair erfgoed. Eerst als dierenexpert en later als groente- en granenspecialist van de Nationale Ark van de Smaak-commissie bezoekt hij al ruim 15 jaar producenten in alle uithoeken van Nederland. Hij is medebestuurslid van Stichting De Oerakker die middels de Oranje Lijst de nationale (agro)biodiversiteit stimuleert. Tevens organiseert hij culinaire reizen op het eiland Texel, langs de Vecht en op de Veluwe. Tot nu toe heeft hij drie kookboeken gepubliceerd: Liever Lokaal (samen met Annette van Ruitenburg, beste en meest duurzame kookboek van Nederland in 2015), De Nieuwe Keuken van de Veluwe en Van Kop tot kont (samen met chefkok Nel Schellekens). Dit jaar verschijnt het outdoor kookboek Ingepakt samen met Mr. Wateetons. Hij is medeoprichter van het Genootschap der Warme Stokers, dat valfruit en mislukte bierprobeersels verwerkt tot de meest excellente eaux de vie. René Zanderink: “Ik schrijf voor Dutch Cuisine omdat we weer trots moeten worden op onze Nederlandse keuken, hij heeft dan wel geen gouden randje zoals in de Gouden Eeuw maar is nog steeds onvergelijkbaar. Hier draag ik graag mijn steentje aan bij door erover te schrijven en te vertellen. Momenteel maak ik een studie van wat buitenlanders door de eeuwen heen van onze keuken vonden en kwam tot de conclusie dat er zo veel meer is dan stamppot, snert en pannenkoeken.”